Landing op Jan Mayen
Door: Paul
Blijf op de hoogte en volg Paul
04 Juni 2025 | Spitsbergen, Jan Mayen
Ondanks de bewegingen van het schip hebben we toch goed geslapen. Marianne is weer een beetje zeeziek, maar ook zij heeft goed geslapen. De volgende morgen was de zee een stuk rustiger. Er zijn nu 2 zeedagen aangebroken. De vogelaars staan de hele dag buiten, maar wij gaan alleen naar buiten als er dieren gezien worden. Op vogels en een enkele walvis na was dat niets. Het zicht is niet erg goed. Het is heiig en mistig. Er is wat deining, maar niet veel. Doordat we windkracht 8 op de kop hadden, is er wat tijd verloren gegaan. Dus is de tweede motor bijgezet, want we moeten op tijd bij Jan Mayen aankomen.
’s Morgens en ’s middags zijn er lezingen met een powerpoint presentatie. Ze gaan over vogels, zeehonden, walvissen, plankton, geschiedenis van het noordpoolgebied en vulkanen. Passagiers kunnen ook mooie foto’s op een computer zetten en dat wordt dan ’s avonds getoond. Ook handig voor ons fotoboek, want wij kopiëren ze weer. ’s Morgens is het ontbijt om 8 uur met lopend buffet. Ook ’s middags is er een buffet. Het avondmenu moet bij het middageten worden opgegeven. Er is altijd keuze uit een vis, vlees of een vegetarisch gerecht. Vooraf is er soep, dan een voorgerechtje, het hoofdgerecht en een toetje. Gelukkig niet te grote porties. De expeditie leden worden geacht zich tussen de gasten te begeven met eten. De expeditieleden zijn degene die de gasten begeleiden, de lezingen geven, de zodiacs bedienen enz. Zij komen van over de hele wereld, maar vooral uit Europa. De passagiers komen vooral uit Nederland, België, Duitsland en Engeland. Maar er zijn ook een paar Amerikanen en Nieuw-Zeelanders. De meeste passagiers zijn boven de zestig.
Inmiddels zijn we de poolcirkel gepasseerd en gaat de zon niet meer onder. Helaas hebben we de zon nu al even niet meer gezien. We proberen wel ons natuurlijke ritme met slapen te houden. De gordijnen zorgen dat het donker genoeg is. We zijn regelmatig op de brug om even een praatje te maken. Het meest met de 3e stuurman, een Nederlander uit Vlaardingen. Als we de hut uitstappen staan we al bijna op de brug. Dus de zeedagen waren heerlijk rustig.
Vandaag 4 juni zijn we ’s morgens om 8 uur ten anker gegaan bij Jan Mayen. Hiervoor moet je speciale toestemming krijgen van de Noorse autoriteiten. Deze permits worden steeds minder afgegeven. De “Hondius” is het enige schip van Oceanwide dat dit jaar een permit heeft gekregen. Gelukkig waren de wind en golven niet te hoog en sterk, zodat we met de zodiacs aan wal konden gaan. Jan Mayen is eenlanggerekt vulkanisch eiland. De vulkaan is ca 2300 m hoog. Helaas hebben we die niet gezien, want het wolkendek hing erg laag. De Nederlanders hebben Jan Mayen ontdekt in 1610. Daarna is er een Nederlands walvis verwerking dorpje ontstaan. Maar na een paar jaar waren er nog maar weinig walvissen over en is de settlement verlaten. In 1634 is er een poging gedaan door 7 Nederlanders om te overwinteren op Jan Mayen. Er was toen nog pakijs rond het eiland. En ook ijsberen zaten toen nog op Jan Mayen. Het ijs heeft zich nu teruggetrokken en er zijn ook geen ijsberen meer. De overwintering van de 7 Nederlanders werd een mislukking. In april zijn ze allemaal gestorven. In 1934 is er een herdenkingssteen neergezet. Het graf en de herdenkingssteen stonden vlak bij waar wij geland zijn. Het strand is zwart en de bergen langs de kust zijn geel/groen van het mos. De eerste bloemetjes waren ook te zien, geel, wit en paars. Op het strand lagen beenderen van walvissen en wrakhout. Verder was er nog een hut en een loods van de Noren, die hier een weerstation hebben. Verderop zit tegen de rotsen op een kolonie “kleine alken”. Dit zijn net pinguïns, die kunnen vliegen. Daar zijn we naar toe gelopen. Wel nog even een berg op en aan de andere kant naar beneden. Na een uur of twee zijn we weer naar het schip terug gegaan. In en uit de zodiac stappen ging nu makkelijk en snel. De zodiac waarmee wij weer aan boord gingen, werd bestuurd door de kapitein van de Hondius, die even aan wat anders toe was.
Morgenochtend gaan we het pakijs van Groenland zien en langsvaren.