Paradijselijk eiland Ko Yao Noi
Door: Paul
Blijf op de hoogte en volg Paul
03 Februari 2023 | Thailand, Ko Yao Noi
Donderdag 2 Februari.
We zitten nu in Paradise Koh Yao en het is zeker een klein paradijs. Maar dat is niet gratis, want hier worden Nederlandse prijzen gehanteerd. Maar daar zijn dan wel allemaal extra’s voor. Zo werden we voor de eerste keer in mijn leven met een golfkarretje naar onze kamer gereden. Het zijn allemaal grotere en kleinere huisjes met grote luxe kamer, een terras en een buiten douche. Met een schuifpaneel kun je privacy creëren. We zitten 50 m van het strand en kijken naar de karst rotsen die in de verte liggen. Ontbijt is op het strand en andere maaltijden ook. Maar vanavond ging het even mis, want we kregen tijdens het diner een tropische stortbui. Wij waren bij de eerste druppels al verhuisd naar een tafel onder een dak. Maar de laatsten gingen pas toen de bui losbrak. Daarna werd het leuk, want het dak lekte hier en daar en de goten zaten met bladeren gedeeltelijk verstopt. Sommige mensen hadden pech en moesten meerdere keren verkassen. Inmiddels liep er tussen en onder de tafeltjes een ware rivier door het zand. Het personeel begon meteen te graven om een goeie afvoer te creëren. Na een klein uur was de bui weer voorbij.
Gisteren werden we al een uur te vroeg opgehaald voor de rit naar Phuket. Maar daar hadden we al op gerekend, want dat was al eerder gebeurd. De rit ging eerst door jungle gebied en kwam uiteindelijk bij de kust bij Khao lak. Daar heeft de tsunami in 2004 ook aardig huisgehouden. We zagen ook een bord dat wees op de tsunami begraafplaats. Na 2.5 uur en heel even zoeken, werden we afgezet bij de jachthaven. Nou dat was een sjieke boel. Er lagen een stuk of 5 superjachten, waarschijnlijk van Poetins vrienden en veel dure kleinere boten. Om 14.00 werden we met de boot van ons hotel en het hotel hiernaast naar het resort gevaren. Het was een uurtje varen met een forse snelheid. De boot was nog aardig vol met ca.16 personen.
Voor vandaag stond er een boottocht langs de eilandjes gepland met snorkelen. Het bleek vanmorgen dat we de enige waren, dus een prive boot. Dat was wel zo fijn. We konden daardoor goed in de schaduw zitten, want het was erg mooi weer. Met forse vaart ging het naar de eerste eilandjes in de richting van Krabi (oosten). Bij het eerste idyllische strandje waren we de eerste. Maar daarna kwamen er redelijk wat boten uit richting Krabi. Op een gegeven moment was het file varen om via een nauwe toegang een kleine baai te bereiken. Maar de omgeving is echt prachtig. Vervolgens kwam onze eerste snorkel plek. Er was wel wat koraal, maar wij zijn verwend en hebben mooier gezien. Maar geen probleem, want snorkelen is elke keer weer leuk. En er waren legio leuke gekleurde vissen. Helaas was het water erg toebel. Na de snorkelsessie, werden we gedropt op een mooi strand met heel veel toeristen. Marianne vond een mooie plek onder een boom in de schaduw. Helaas vonden de mieren het ook een leuke plek. Steeds weer kwamen ze ons lastigvallen, grote rode mieren. Je kan ze eten, want tijdens onze wandeling naar het Karen dorp bij Birma in de buurt, at onze gids ze ook, om te laten zien dat ze eetbaar waren. Ze smaakten naar ammoniak. We hebben ze platgeslagen en afgevoerd , maar niet opgegeten. Na een uur ging het weer verder tussen de eilanden door naar de volgende snorkelplek. Hier konden we door een gat in de rotsen naar een klein binnenwatertje zwemmen, waar het water helderder was. Daar zag Marianne een panterbaars. Ik heb hem gemist. Vervolgens door naar onze lunch plaats. Weer een strandje, maar hier waren maar een paar mensen. Het hotel had een prima lunch gemaakt, bestaande uit een wrap met kip, een salade en fruit. Nu hadden we een mooie plek in de schaduw zonder mieren of ander ongedierte. Na de lunch bezochten we nog een heel ander soort eiland. Daar viel namelijk bij eb een heel groot stuk zand droog. Dat gaf prachtige kleuren aan het water. Na een paar mooie fotomomenten ging het weer terug naar ons Paradise. We hebben genoten.
Na terugkomst waren er veel neushoornvogels op het Paradise terrein. We zien ze regelmatig, maar nu ook erg dichtbij. Prachtige vogels zijn het. Ook zitten er eekhoorns in de bomen en is er een huis varaan. Hij zit elke dag op dezelfde plek. De temperatuur is in de middag wel 30oC . Dat is toch wel warm om veel te doen. Vooral in de zon is het heet. Maar ’s morgens is er een lekkere temperatuur.
Vrijdag 3 februari. Vandaag staat er een fietstocht over het het eiland Koh Yao Noi gepland. Marianne wilde dit graag doen en we hadden dit gisteren besproken. Ik was wat minder enthousiast. Ik zag me al berg op en af gaan en de weersvoorspellingen zagen er niet goed uit.Vanmorgen tijdens het ontbijt viel de eerste bui al. Het is zwaar bewolkt, maar daardoor niet zo heet. We moesten met de boot een stukje varen, want er loopt alleen een onverhard pad hierheen. We hadden de boot van 09.00 en terug moesten we kiezen, 12.00 of 15.00. Marianne wilde de laatste en ik de eerste. Uiteindelijk won Marianne het pleit (a happy wife is a happy life). Het was ca 10 minuten varen en ook de fietsen gingen mee op de boot. Nou het begon al goed, stonden we goed en wel op de kade om aan de fietstocht te beginnen, begon het toch te hozen. Gelukkig konden we wel schuilen. Ik zag me al 6 uur door de regen fietsen, dus mijn humeur werd er niet beter op. Maar Marianne was optimistisch en ze kreeg gelijk. Het bleef nagenoeg droog tijdens het fietsen. De tocht ging helemaal langs de kust en kende maar 1 serieuze klim. Het laatste stuk ging dwars het eiland over naar de andere kant. Het eiland is nog niet overspoeld door toeristen, maar er waren overal wel kleinschalige accomodaties. De tocht ging langs rubberplantages en kleine huisjes. Er was weinig verkeer van auto’s en brommertjes. We hadden mountainbikes, die goed reden, maar ik moest wel wennen aan het harde zadel en voorover zitten. Maar we vorderden snel en kwamen langs mooie strandjes met mooie uitzichten op de eilanden. Doordat het zwaar bewolkt bleef, was het niet te heet, maar aangenaam. Er wonen ca 4000 mensen op het eiland en de meerderheid daarvan is moslim. Dat was duidelijk te zien. Uiteindelijk na ca. 15 km fietsen waren we bij het enige dorp van het eiland. Dat stelde niet veel voor, maar even rond kijken bij de winkeltjes is altijd wel leuk. We vonden ook een klein eettentje voor de lunch. Thaise pannenkoek en heerlijke koffie na. Tijdens de lunch regende het, maar wij zaten droog. Daarna zijn we op ons gemak dezelfde weg terug gefietst.
03 Februari 2023 - 15:17
Tess:
Weer een heerlijk verslag Paul [e-1f60e]. Ik geniet met volle teugen mee van jullie vakantie. Inmiddels is de mijne half maart ook gepland of all places ... midden Limburg.
We praten gauw bij[e-1f618]!
03 Februari 2023 - 16:21
Ine En Cor:
Mooie reis hoor. En leerzaam verslag.
We zijn benieuwd naar de foto's.
ps: midden Limburg is ook mooi, maar in maart helaas geen 30 graden
03 Februari 2023 - 18:06
John M:
Wat een verhaal en heb toch wel een beetje met je te doen hoor Paul. [e-1f979]Leuk te lezen over dit eiland, maar niet echt helemaal voor ons weggelegd.
Ik hoop dat je “happy wife” je ook nog een kans geeft om van een heerlijke Thaise oil massage te mogen genieten, dan word pas het echt een “happy life” [e-1f92a][e-1f602][e-1f60e]
Op naar het volgend avontuur….[e-1f4aa][e-1f64f]
04 Februari 2023 - 04:01
Paul En Marianne:
Hallo allemaal,
Wat leuk dat jullie het verslag van Paul lezen. Ook ik geniet ervan. Soms redigeer ik het verhaal wel een klein beetje zodat ik er niet al te slecht vanaf kom.
Het verhaal van Paul klopt helemaal, maar ik zal het geheel (bijv. de toeloop naar het fietsen) wat meer toelichten, zodat jullie een nog beter beeld daarbij hebben.
We zitten op een prachtig ongerept eiland en het leek mij een leuk idee om dat eiland (dat niet zo groot is met de fiets te verkennen). Ik hoefde dus niet perse te fietsen, maar wilde graag het eiland verkennen. Dat kon ook met een tour (met de auto, maar dat had ik Paul niet verteld [e-1f609]
Dus toen we eergisteren terugkwamen van onze boottour, stelde ik Paul voor om de dag daarna te gaan fietsen. Bij de activiteitenbalie van ons hotel gevraagd of dat kon en dat kon.
Paul was gematigd enthousiast (dacht: wat moet ik nu weer allemaal), dus geboekt.
De dag zelf op weg naar het ontbijt:
P: ‘’jakkes, het regent nu al”.
M: “dat was ook voorspeld, het houdt straks wel op. En het is veel fijner om in dit weer te fietsen, dan in de brandende zon”.
P: [e-1f616](maakt een grommend geluid).
Na het ontbijt naar het activiteitengedoe:
We moeten een fietshelm op, die van Paul past niet. Paul denkt: jippie, geen fietshelm geen fietstour. Maar helaas, ze vinden toch een passende, flitsende gele helm.
De dame aan de balie: hoe laat willen jullie opgehaald worden:
P: ’12 uur’.
M: ?????? ‘Dan kunnen we een half uurtje fietsen en moeten we al weer terug’.
P: ‘ik ga echt niet de hele dag fietsen met dit weer’.
M: grrrrrrr [e-1f621](kijkt chagrijnig).
P: (kijkt zeer bedenkelijk en denkt: is een happy wife wel de moeite waard om de hele dag in de regen dit eiland rond te crossen op een mountainbike?). Maar . . . . . Ok. 15.00 uur ophalen.
Zo wordt het tijdstip van ophalen nog 2 x gewijzigd. Je ziet de dame aan de balie denken: wat een zielige man! Maar uiteindelijk min of meer besloten om om 15.00 uur opgehaald te worden. Happy wife wint ten koste van happy day.
Mountainbikes gepakt en op weg naar de boot. Een heel klein beetje regen:
P: “ik vind het nu al niet leuk”.
M (is het nu wel een beetje zat): ‘ Dan ga ik wel alleen!” (loos dreigement, want dat doe ik echt niet). Maar het helpt.
Stilte . . . . .
Fietsen ingeladen op de boot en op weg naar ons drop-off punt op het eiland.
Daar aangekomen giet het van de regen.
Onze Thaise bootbestuurder denkt: arme man.
Paul denkt: wat een k*zooi. Ik wil terug, maar weer valt de keuze op happy wife.
De bui stopt uiteindelijk en de rest van de dag loopt in goede harmonie. Wel crosst Paul aan het begin zo hard weg, dat ik denk: in dit tempo fietsen we vandaag wel 3 x dat eiland rond. Maar na ongeveer 10 minuten kwam Paul er wel achter, dat er in de verste verte niemand achter hem fietste en bleef wachten tot ik weer bij was.
En John: straks krijgt Paul die Thaise massage!